Karlar,Grabar, Killar

 20181107

SjöräddningssällskapetsStuga

Härnösands Sjöröddnings station

 

AndersÖstlund

Anders Östlund Stationschef

Karlar Grabbar killar, 10 st var på studiebesök på Svenska Sjöräddningssällskapets station i Härnösand där deltagarna fick en genomgång av Sällskapet arbete. Allt i organisationen bygger på idiellt arbete och donationer, medlemsavgifter, testamenten mm. Båtarna som SSRS har är donerade med vissa krav att de skall verka tex på en speciell plats. Anders berättade också om sina erfarenheter från Medelhavet där han var kapten på en av de svenska sjöräddningsbåtarna "De gula båtarna" som var på den Grekiska ön Samos och gjorde patrullering varje dag mellan Turkiet och Grekland. Han berättade om den hänsynslöshet som dessa människorsmugglare bedrev med flyktingar.

En kommentar efter besöket var "så lite man vet"

Efter genomgången fick vi en rundtur med sjöräddningsbåten ut på Älandsfjärden och fick känna på dyningarna från Bottenhavet och en inblick i den utrustning de har till sin hjälp


 

 

 

Kustbevakningen KBV 201 

Karlar,Grabbar Killar var på besök hos Kustbevakningen i Härnösand den 19 april. Vi var 17 st som såg fram emot att se och höra vad Kustbevakningen höll på med. Daniel Bergman  styrman på fartygen ifrån Härnösand redogjorde för hur Kustbevakningen arbetar.  Bevakning av kusten när det gäller handelsflottan, sjöräddning tillsammans med Sjöräddningssällskapet, Miljösanering av utsläpp plus en hel del samarbeten med polis och tull mm. Efter genomgången fick vi gå ombord på bevakningsfartyget KBV 201 för att se kommandobryggan, Besättningens logement, byssan, all utrustning som fanns ombord för alla eventualiteter, motorrummet med 4 dieselpaket och propelleraxeln som är 40 cm tjock. Riktiga kraftpaket och allt styrs från bryggan. En riktigt givande dag och jag tror att alla var nöjda efteråt.

Vi ser fram emot nästa besök

LennartBergman

Daniel Bergman föreläser